Leta i den här bloggen

Barkis

Ingredienser:
50 g Jäst
1 msk Fiberhusk
1 dl Pofiber
1 tsk Salt
4 msk Mörk sirap
5 dl Vatten
0,5 dl Olja
Ca 10 dl Lailas Gula Mjölmix
Vallmofrön
1 msk Vatten + 1 tsk Strösocker att pensla brödet med
Gör så här:
1. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt fiberhusk, pofiber, salt och honung. Värm vattnet och oljan till fingervarmt, 37 grader och häll det i bunken. Lös upp jästen. Låt svälla 10 minuter.
2. Tillsätt mjölmixen lite i taget. Knåda ordentligt. Fortsätt till lagom konsistens. Degen skall inte kladda men inte heller vara för torr. Knåda minst 5 minuter. Täck med plastfilm och låt jäsa 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 250 grader. Knåda till degen och ta upp på lätt mjölat bakbord. Forma en limpa eller fläta om du vill. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
4. Pensla brödet med brödglans. Ställ på galler i ugnen ganska långt ner och häll en liten kopp vatten i botten på ugnen. Det ger bröden en ordentlig skjuts. Sätt ugnen på 160 grader. Grädda ca 30 minuter.
5. Låt svalna på galler under handduk. Så fort det svalnat skär man brödet i skivor. Frys in direkt. Om hela skall ätas på en gång fryser man in den hel.