Leta i den här bloggen

Jordgubbstårta

Detta är en variant på den klassiska gräddtårtan. Här har vi använt fluff i stället och en jordgubbskräm mellan lagren. Sylt går förstås också bra om man inte vill göra en kräm. Sockerkaksbottnarna är smaksatta med citron och blir tillsammans med jordgubbar och fluff en utmärkt smakkombination! Vill man ha tre bottnar som här måste man göra två satser sockerkaksbotten.
Ingredienser:
Sockerkaksbotten
4 dl Vatten
1 dl Olja
4 tsk Fiberhusk
2 dl Potatismjöl
1 dl Rismjölk
1 dl Maizena majsstärkelse
2,5 dl Strösocker
4 tsk Bakpulver
2 tsk Vaniljsocker
1 Citron, skalet av
Pofiber till springformen

Jordgubbskräm
500 g Frysta Jordgubbar
1,5 dl Strösocker
2 dl Carlshamns Risdryck
7 Gelatinblad
1 låda Jordgubbar

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra (med mjölk- och sojafritt margarin) och bröa en springform. Blanda vatten, olja och fiberhusk till tårtbottnarna.
2. Blanda de torra ingredienserna och citronskalet i en annan skål. Rör ner fiberhuskblandningen i skålen och vispa till en jämn smet.
3. Häll smeten i formen och grädda i ugn ca 24 minuter. Låt svalna under en handduk.
4. Dela sockerkakan i två bottnar. Vill man ha fler lager bakar man en omgång till.
5. Lägg gelatinbladen till jordgubbskrämen i vatten i fem minuter. Mixa de frysta jordgubbarna.
6. Koka upp socker och risdryck i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem till sockerblandningen. Rör om och rör ner jordgubbspurén. Låt stå svalt ett par timmar tills det stelnat.
7. Lägg ihop tårtan. Börja med en sockerkaksbotten, lägg på hälften av jordgubbskrämen. Upprepa med nästa lager. Avsluta med en sockerkaksbotten och spritsa eller bred fluff över. Garnera med jordgubbar.