Leta i den här bloggen

Munkar

De här goda munkarna smakar förstås bäst nybakade men går alldeles utmärkt att frysa. Frys ner dem doppade i socker och kanel eller helt utan. Ta fram och glasera med valfri topping. Om munkarna inte jäser när man friterar dem är oljan för kall.
16 st
Ingredienser:
100 g Jäst
1 msk Fiberhusk
1 dl Pofiber
2 msk Strösocker
2 tsk Salt
2 tsk Vaniljsocker
0,75 dl flytande mjölk- och sojafritt margarin
5 dl Carlshamns Risdryck
9-10 dl Lailas Gula mjölmix
Olja att fritera i
Topping:
Socker, kanel, choklad - Plamil´s, florsocker, strössel
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Värm risdryck och margarin till fingervarmt. Häll det över jästen och lös upp den. Blanda i resten av ingredienserna förutom mjölmixen. Låt svälla 10 minuter.
2. Tillsätt mjölmixet lite i taget och knåda väl. Degen skall inte klibba men heller inte vara för torr. Knåda minst 5 minuter.
3. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i 16 delar. Rulla ut varje del till en korv och nyp ihop den till en ring. Lägg på en plåt och täck med plastfilm. Låt jäsa 30 minuter.
4. Värm olja i en fritös eller i en kastrull. Fritera ca 1 minut på varje sida.
5. Vänd i socker och kanel eller garnera dem med choklad och glasyr när de svalnat. Låt svalna på galler under handduk. Frys in så fort de svalnat lite grann.
6. Servera dem direkt eller ta fram ur frysen och garnera med smält choklad eller florsocker utrört i lite vatten samt strössel på.