Leta i den här bloggen

Semlor


Ca 18 st
250 grader
Goda och stora semlor som alternativ till gräddvarianten. Kan göras stora eller som små munsbitar. Tål man inte mandel utesluter man bara mandelmassan.
Ingredienser:
5o g jäst för söta degar
1 dl Pofiber
1 msk Fiberhusk
2 dl Strösocker
2 tsk Mald kardemumma
1 tsk Salt
175 g Mjölk- och sojafritt margarin
5 dl Carlshamns risdryck
9-10 dl Lailas Gula Mjölmix
Fyllning:
200 g Mandelmassa, gärna ICAs (kolla innehåll annars)
Flytande Mjölk- och sojafritt margarin
Garnering:
Florsocker
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll risdrycken över. Värm till fingervarmt, 37 grader. Häll över jästen och lös upp den. Tillsätt pofiber, fiberhusk, socker, kardemumma och salt. Låt svälla 10 minuter.
2. Tillsätt mjölmixen lite i taget. Knåda in och tillsätt mjölmix till lagom konsistens. Degen skall inte kladda men får heller inte vara för torr. Tillsätt hellre mer mjölmix när degen jäst klart om det behövs. Knåda, gärna i hushållsassistent, minst 5 minuter.
3. Låt jäsa 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 250 grader. Knåda degen och ta upp på lätt mjölat bakbord. Dela degen i 18 delar för stora semlor. Rulla till bullar och sätt på bakplåtspappersklädd plåt. Förvara degen under plastfolie under tiden. Lägg plastfolie över plåten så att de inte torkar. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
5. Grädda i ugnen 7-9 minuter, tills de fått fin färg.
6. Låt bullarna svalna på galler under handduk.
7. När bullarna svalnat, skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen med en sked. Ta tillvara ungefär hälften av innehållet i bullarna och lägg i en skål. Blanda med mandelmassan och ungefär 2 msk flytande margarin per bulle. Vispa massan slät.
8. Fyll bullarna med massan. Spritsa på marshmallowfluffen och lägg locket på. Pudra med florsocker.