
4 st
Ingredienser:
3 Medelstora potatisar
5 dl Potatisavkok
50 g Jäst
1 msk Fiberhusk
1 dl Pofiber
0,5 dl Mörk Sirap
1 tsk Salt
0,5 dl Rapsolja
2 tsk Bikarbonat
9-10 dl Lailas Gula Mjölmix
Gör så här:
1. Koka potatisen mjuk i vatten. Spara 5 dl avkok. Låt potatisen svalna.
2. Smula jästen i en bunke. Tilsätt fiberhusk, pofiber, sirap och salt. När avkoket är rumstempererat tillsätts det och rapsoljan. Lös jästen och låt svälla 10 minuter.
3. Mixa potatisen och blanda ner den. Tillsätt bikarbonat och mjölmix lite i taget. Knåda väl, gärna i en hushållsassistent. Degen skall inte vara för torr men heller inte kladda. Knåda 5 minuter minst. Täck med plastfilm och låt jäsa 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 250 grader. Knåda degen och ta upp på lätt mjölat bakbord. Dela degen i fyra bitar. Platta till varje del till en rund kaka och stansa ut ett hål i mitten. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och nagga med en gaffel. Låt jäsa 30 minuter.
5. Pudra över lite mjölmix på brödkakorna. Grädda i ugnen ca 8-10 minuter.
6. Lägg på galler under handduk att svalna. Frys in så fort de svalnat något. Dela dem gärna i fyra bitar innan så kan du ta ut en portion åt gången.