Leta i den här bloggen

Grönsaksbuljong

Att göra sin egen buljong är enkelt, nyttigt och många gånger gratis! Sparar man grönsaker som blir över eller är på väg att bli dåliga i en påse i frysen kan man koka buljong när man samlat tillräckligt mycket. Nedan följer ett exempel på vad man kan koka med men nästan alla sorters grönsaker blir bra i buljong.

Ingredienser
2 Gula lökar
3 Morötter
2 Palsternackor
1 Broccolibukett
1 Blomkålshuvud
1 bit Rotselleri
1 msk Olivolja
2 knippen Färsk Persilja
3 Lagerblad
5 Svartpepparkorn
1 tsk Salt
Vatten

Gör så här
1. Skala och hacka alla grönsaker. Fräs i olivolja i en stor kastrull. Tillsätt persilja, lagerblad, peppar och salt. Häll på så mycket vatten att det täcker.
2. Koka upp och skumma av. Lägg på lock och låt sjuda i ca 6 timmar tills buljongen är smakrik. Sila bort grönsakerna. Koka eventuellt ner buljongen ytterligare vid behov. Låt svalna.
3. Frys in i istärningsfack eller mindre lådor.