Leta i den här bloggen

Piroger

Bra utflyktsmat, eller förrätt, smårätt, bufférätt. Gör stora piroger som huvudrätt eller små som plockmat. Perfekt snabbmat att ha i frysen och ta fram och värma!
12 st
Ingredienser:
50 g Jäst
1 dl Pofiber
2 msk Fiberhusk
2 msk Strösocker
1 tsk Salt
4 dl Vatten
1 dl Olja
1 tsk Bakpulver
6-7 dl Lailas Gula Mjölmix
Fyllning:
500 g Blandfärs
1 Gul lök
1 Vitlöksklyfta
2 msk Tomatpuré
1 Riven morot
Salt
Basilika
Oregano
2,5 dl Kokt ris
150 g Majskorn
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Värm vatten och olja till fingervarmt och häll över jästen. Rör tills jästen löst sig.
2. Tillsätt Pofiber, Fiberhusk, socker och salt. Rör om och låt svälla 10 minuter.
3. Tillsätt mjöl lite i taget tillsammans med bakpulvret. Blanda och fortsätt tillsätta mjöl till lagom konsistens. Knåda degen, gärna 5 minuter med degblandare. Degen skall inte klibba men heller inte vara för torr. Den sväller ytterligare lite när den jäser så ta hellre lite mindre mjöl och tillsätt vid behov när degen jäst klart.
4. Låt jäsa övertäckt 30 minuter. Använd plast hellre än en handduk att täcka degen med eftersom den torkar lätt annars.
5. Bryn köttfärsen i olja. Finhacka lök och vitlök och fräs med den i köttfärsen. Tillsätt tomatpuré och morot. Låt koka in lite grann så att det inte är så mycket vätska kvar. Blanda ner majsen. Blanda allt med riset.
6. Sätt ugnen på 250 grader. Knåda degen och dela i 12 lika stora delar. Kavla ut degen till rundlar och lägg fyllning på. Fördela färsen och nyp ihop till en pirog. Tryck till med en gaffel runt om.
7. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter.